Euroopan komission kuulemiset päästökauppajärjestelmän päivittämisestä, sosiaalisesta ilmastorahastosta ja energiatehokkuusdirektiivistä ovat parhaillaan käynnissä

Euroopan komissiolla on käynnissä julkisia kuulemisia Fit for ’55 -lainsäädäntöpakettiin liittyen. Julkiset kuulemiset päästökauppajärjestelmän päivittämisestä, sosiaalisesta ilmastorahastosta ja energiatehokkuusdirektiivistä ovat käynnissä marraskuulle asti.

 

Ilmastonmuutos – EU:n päästökauppajärjestelmän päivittäminen

Jotta EU olisi ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä, komissio on ehdottanut, että kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään vuoteen 2030 mennessä ainakin 55 % vuoden 1990 tasosta. Komissio tarkistaa tavoitteen pohjalta kaikkia keskeisiä EU:n politiikkoja, myös päästökauppajärjestelmää, ja ehdottaa järjestelmän laajentamista uusille talouden aloille. Se aikoo myös tarkistaa käyttämättömien päästöoikeuksien käsittelemiseksi kehitettyä markkinavakausvarantoa kolmen toimintavuoden jälkeen.

Palautejakso on käynnissä 15.7. –8.11.2021 (päättyy keskiyöllä Brysselin aikaa).

 

Sosiaalinen ilmastorahasto – tuetaan EU:n siirtymistä täysin vihreään talouteen

Tästä annetusta säädöksestä voi antaa palautetta 8 viikkoa. Komissio laatii saamastaan palautteesta yhteenvedon, joka esitetään Euroopan parlamentille ja EU:n neuvostolle. Palaute voidaan ottaa huomioon lainsäädäntökeskustelussa. Saatu palaute julkaistaan tällä sivustolla, minkä vuoksi sen on oltava palautesääntöjen mukaista.

Palautejakso on käynnissä 15.7. –18.11.2021 (päättyy keskiyöllä Brysselin aikaa).

 

EU:n energiatehokkuusdirektiivi – arviointi ja uudelleentarkastelu

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa komissio on sitoutunut voimakkaampiin ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Tavoitteena on arvioida, miten EU:n kasvihuonekaasupäästöjä voitaisiin vähentää vastuullisesti vähintään 50–55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Energian tehokas käyttö on avainasemassa tällaisen tavoitteen saavuttamisessa, joten uudelleentarkastelussa pyritään saamaan tietoa siitä, miten energiatehokkuusdirektiiviä voitaisiin tarkistaa siten, että

  • saavutettaisiin suurempi kasvihuonekaasupäästöjen vähentyminen vuoteen 2030 mennessä
  • edistettäisiin muita Euroopan vihreän kehityksen ohjelman aloitteita.

Palautejakso on käynnissä 16.7.-19.11.2021 (päättyy keskiyöllä Brysselin aikaa).

 

Lisätietoja:
Julkinen kuuleminen EU:n päästökauppajärjestelmän päivittämisestä
Julkinen kuuleminen sosiaalisesta ilmastorahastosta
Julkinen kuuleminen EU:n energiatehokkuusdirektiivistä