Komission julkiset kuulemiset koskien maankäyttöä ja uusiutuvaa energiaa ovat käynnissä

Euroopan komissiolla on käynnissä julkisia kuulemisia liittyen kesällä julkistettuun Fit for ’55-lainsäädäntöpakettiin. Sidosryhmäkuulemiset jatkuvat marraskuulle asti.

 

Maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous – EU:n sääntöjen uudelleentarkastelu (LULUCF)

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa asetetaan tavoitteeksi, että EU:sta tulee vuoteen 2050 mennessä ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa eli nollanettopäästöinen talous. EU on ehdottanut tässä yhteydessä vuoteen 2030 ulottuvien päästövähennystavoitteidensa korottamista, minkä vuoksi komissio tarkastelee uudelleen kaikkia asiaan liittyviä politiikkoja – myös maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta koskevaa lainsäädäntöään. Tavoitteena on lisätä tämän sektorin ponnisteluja päästöjen vähentämiseksi sekä hiilipoistumien ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

Palautejakso on käynnissä 15.7. –8.11.2021 (päättyy keskiyöllä Brysselin aikaa).

 

Uusiutuvaa energiaa koskevat EU:n säännöt – uudelleentarkastelu (RED)

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa komissio on sitoutunut voimakkaampiin toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja se aikoo arvioida, miten EU:n kasvihuonekaasupäästöjä voitaisiin vähentää vastuullisesti vähintään 50–55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Uudelleentarkastelussa

  • arvioidaan, missä määrin uusiutuvaa energiaa koskevilla EU:n säännöillä (direktiivi (EU) 2018/2001) voidaan edistää EU:n ilmastotavoitteiden nostamista
  • tutkitaan, miten siirtymistä yhdennetympään energiajärjestelmään voitaisiin nopeuttaa energiajärjestelmän integrointistrategian ja vetystrategian mukaisesti.

 

Palautejakso on käynnissä 16.7. –18.11.2021 (päättyy keskiyöllä Brysselin aikaa).

 

Lisätietoja:
Julkinen kuuleminen maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta koskevasta sääntelystä
Julkinen kuuleminen uusiutuvaa energiaa koskevista EU:n säännöistä