FI  |  EN

FI  |  EN

Euroopan parlamentti on hyväksynyt digipalvelusäädöksen ja digimarkkinasäädöksen

6.7.2022

Euroopan parlamentti hyväksyi merkittävällä äänten enemmistöllä digipalvelusäädöksen (Digital Services Act, DSA) ja digimarkkinasäädöksen (Digital Markets Act, DMA) Strasbourgin täysistunnossaan. Säädökset pyrkivät takaamaan käyttäjille turvallisemman ja avoimemman digitaalisen ympäristön, sekä verkossa toimiville yrityksille reilun kilpailutilanteen.  

EU:sta tulee näiden säädösten myötä ensimmäinen digitaalinen sisämarkkina-alue, jossa on yhteinen toimintakehys ja sääntely digitaaliympäristössä. Säädösten tarkoituksena on estää laittoman sisällön leviäminen ja suojella verkon käyttäjien perusoikeuksia. Tavoitteena on näin luoda entistä turvallisempi, avoimempi ja reilumpi digitaalinen ympäristö.  

Säädösten myötä Euroopan komissio saa oikeuden valvoa erittäin suurten alustojen ja hakukoneiden toimintaa verkossa. Erittäin suurten toimijoiden tulee sitoutua noudattamaan EU:n lainsäädäntöä, mikäli ne haluavat välttää uhkasakot ja jatkossakin toimia EU:n alueella. 

Säädösten voimaansaattamiseksi tulee Euroopan unionin neuvoston vielä hyväksyä säädöstekstit. Parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun säädöksistä jo keväällä.  

Lisätietoja: 

Komission lehdistötiedote
Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaavan komissaarin Thierry Bretonin blogikirjoitus