FI  |  EN

FI  |  EN

Kaasun varastointia koskeva lainsäädäntö on hyväksytty

4.7.2022

Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto ovat hyväksyneet komission lainsäädäntöehdotuksen kaasun varastointia koskien. Lainsäädäntö parantaa kaasun toimitusvarmuutta EU:ssa. Lainsäädäntö hyväksyttiin ennätysajassa Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman sodan ja Venäjän toimitushäiriöuhkauksien vuoksi.

Asetuksessa edellytetään, että Euroopan kaasuvarastot täytetään ennen talvea ja niiden hallinta suojataan ulkopuolisilta häiriöiltä. Uusien hyväksyttyjen sääntöjen mukaan jäsenmaiden, joilla on maanalaisia kaasuvarastoja, on täytettävä 80 prosenttia varastojensa kapasiteetista tämän vuoden marraskuuhun mennessä. Seuraavina vuosina vastaava luku on 90 prosenttia. Jäsenmaat, joilla ei ole varastointi-infrastruktuuria, tulee sopia naapurimaidensa kanssa, että nämä varastoisivat kaasua niiden puolesta ja käyttöön riittävästi.

Kaasun varastointilaitokset ovat nyt kriittistä infrastruktuuria, ja kaikkien EU:n varastonpitäjien on suoritettava uusi sertifiointiprosessi ulkoisten häiriöiden riskin vähentämiseksi.

Lisätietoja:

Komission lehdistötiedote