FI  |  EN

FI  |  EN

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat ovat hyväksyneet Euroopan komission aloitteen osaamisen teemavuodesta

8.3.2023

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat ovat hyväksyneet Euroopan komission aloitteen Euroopan osaamisen teemavuodesta (European Year of Skills). Aloite julkaistiin Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Lyenin puheessa union tilasta syyskuussa 2022. Euroopan osaamisen teemavuosi alkaa virallisesti Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta 2023. Tavoitteena on edistää osaamisen kehittämistä EU:ssa osana Euroopan kilpailukyvyn parantamista oikeudenmukaisessa vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Niin kutsutun kaksoissiirtymän on arvioitu luovan miljoona uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. 

Euroopan osaamisen teemavuodella on neljä painopistettä:  

  • Koulutuksen ja täydennyskoulutuksen investointien edistäminen  
  • Osaamisen ja työnantajan tarpeiden vastaamisen varmistaminen 
  • Ihmisten toiveiden ja taitojen yhteensovittaminen työmarkkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien kanssa 
  • Tarvittavan osaamisen omaavan työvoiman houkutteleminen EU:n ulkopuolelta 

 

Teemavuosi käsittää niin uusia aloitteita kuin jo olemassa olevien toimintatapojen hyödyntämistä. Yksi uusista aloitteista koskee digitaalisten taitojen kehittämistä. Lisäksi teemavuoteen kuuluu konferensseja, keskustelufoorumeja, kampanjoita ja muita tapahtumia, jotka edistävät keskustelua osaamisen kehittämisestä ja tarvittavista investoinneista.  

 

Lisätietoja:

Komission lehdistötiedote

Osaamisen teemavuosi