Alustava sopu maaperän seurantaa koskevasta direktiivistä

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat saavuttaneet alustavan sovun komission ehdottamasta uudesta maaperän seurantaa ja resilienssiä koskevasta direktiivistä.

Uuden direktiivin tavoitteena on varmistaa terve maaperä koko EU:ssa vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on myös parantaa maaperän tilan seurantaa, vähentää pilaantumisen riskejä ja torjua eroosiota, saastumista sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

EU:n maaperästrategian mukaan 60–70 prosenttia EU:n maaperistä ei ole terveitä, ja maaperän tila heikentyy muun muassa eroosion, ravinteiden ylijäämän ja haitallisten aineiden vuoksi. Alustavan sovun mukaan direktiivillä pyritään lisäämään tietoa mahdollisesti saastuneista alueista ja kehittämään maaperän kestävyyttä esimerkiksi luonnonkatastrofeja vastaan.

Direktiivillä luodaan ensimmäinen EU-tason kehys maaperän terveyden seurantaan. Maanomistajille ei esitetä uusia velvoitteita, ja jäsenmaiden päätösvaltaa kaavoituksessa ja metsäpolitiikassa ei kavenneta. Se kuitenkin edellyttää, että jäsenvaltiot laativat julkisesti saatavilla olevan luettelon mahdollisesti saastuneista alueista. Komissio tukee jäsenmaita muun muassa maaperänäytteiden keräämisessä ja analysoinnissa laajentamalla EU:n nykyistä LUCAS Soils -ohjelmaa.

Seuraavaksi parlamentin ja neuvoston on virallisesti hyväksyttävä direktiivi. Sen jälkeen jäsenmailla on kolme vuotta aikaa ottaa se käyttöön kansallisesti.

Lisätietoja:

Komission tiedote

Soil health – European Commission