LUMI-supertietokoneen avajaistapahtuma

Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone vihitään käyttöön 13. kesäkuuta. LUMI-supertietokone on kymmenen Euroopan maan ja EU:n EuroHPC-yhteisyrityksen supertietokonehanke, jonka tarkoituksena on parantaa koko Euroopan tutkimusta ja kilpailukykyä.  

Avajaispäivä alkaa seminaarilla kello 10:00-13:05 EEST. Seminaarin aiheena on suurteholaskennan mahdollisuudet vihreälle ja digitaaliselle siirtymälle. Varsinainen avajaistilaisuus alkaa kello 15:00 EEST. LUMI-supertietokoneen vihkivät käyttöön muun muassa Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava komissaari Margrethe Vestager, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen, sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä. Tapahtumia voi seurata virtuaalisesti muun muassa tapahtuman LinkedIn-sivustolle julkaistavan linkin kautta. 

LUMI-supertietokone sai menestystä maailman supertietokoneita vertailevassa HPCG TOP500-rankingissa. Se saavutti sekä nopeudessa, että energiatehokkuudessa maailmanrankingissa 3. sijan. LUMI-supertietokone on tällä hetkellä nopein Euroopassa sijaitseva supertietokone. LUMI-supertietokoneen energiankulutus katetaan täysin uusiutuvalla vesivoimalla, ja sen tuottamaa hukkalämpöä hyödynnetään Kajaanin kaupungin kaukolämpöjärjestelmässä. 

Lisätietoja: 

LUMI-supertietokoneen verkkosivut
Tapahtuman LinkedIn -sivu
TOP500-ranking